Alles moet perfect

Vandaag wil ik het hebben over iets wat waarschijnlijk veel hooggevoeligen herkennen en waar ik persoonlijk ook nog regelmatig mee worstel: Omgaan met perfectionisme als HSP. Die irritante stem die je pusht om alles perfect te doen of het nu gaat om je werk, je uiterlijk of je kookkunsten.

Voor mij voelt perfectionisme vaak als een onzichtbare criticus op mijn schouder die fluistert: “Het kan beter. Dit is niet goed genoeg.” Het is als een nooit eindigende race waarbij de finishlijn steeds verder lijkt te schuiven.

Soms kan perfectionisme me stimuleren om extra mijn best te doen en te streven naar excellentie maar veel vaker voelt het als een last die me tegenhoudt. Het maakt dat ik aarzel om nieuwe dingen te proberen uit angst om te falen. Het zorgt ervoor dat ik langer aan een project werk dan eigenlijk nodig is, omdat ik blijf fine-tunen, aanpassen en verbeteren.

Omgaan met perfectionisme als HSP gaat bijna altijd hand in hand met zelfkritiek. We zijn zo hard voor onszelf, veel harder dan we voor anderen zouden zijn. We leggen de lat hoog, soms onrealistisch hoog, en als we daar niet aan voldoen, voelen we ons teleurgesteld en ontevreden.

 

Hooggevoelig en Perfectionisme

Veel hooggevoelige mensen zijn perfectionistisch omdat ze dingen op een heel gedetailleerde manier opmerken en sterk reageren op emoties. Ze willen vaak alles perfect doen om controle te houden in een wereld die soms veel is. Ook voelen ze zich verantwoordelijk voor hoe anderen zich voelen, en willen ze graag dat anderen hen goed vinden.

Soms proberen hooggevoeligen perfect te zijn om te voorkomen dat ze afgewezen worden en willen ze waardering krijgen. Omdat ze diep voelen, kan streven naar perfectie ook een manier zijn om de innerlijke onrust en angst te verminderen die komt kijken bij het maken van fouten.

Symptomen van perfectionisme bij HSP

 

Zelfkritiek: Hoewel ik weet dat niemand perfect is, ben ik toch mijn eigen grootste criticus.

Angst voor falen: Mijn verlangen om alles perfect te doen kan soms leiden tot verlammende angst om te falen. Soms begin ik er niet eens aan als ik denk dat ik het niet perfect kan doen.

Over analyseren: Ik heb de neiging om elke situatie tot in het kleinste detail te ontleden, wat soms resulteert in eindeloos gepieker over mogelijke uitkomsten.

Moeite met loslaten: Als ik een taak of project begin, wil ik het tot in de puntjes voltooien. Dit maakt loslaten en ontspannen een behoorlijke uitdaging.

Maar weet je wat? Eigenlijk is perfectie nogal saai. Het zijn juist onze imperfecties, onze fouten en onze eigenaardigheden die ons echt uniek maken. Dus laten we misschien af en toe wat meer omhelzen dat het oké is om niet perfect te zijn. En laten we onszelf toestaan om te lachen om onze fouten, te leren van onze misstappen en te groeien als mensen.

Perfectionisme kan heel vermoeiend zijn en het is ook gewoon niet wie we zijn. We zijn meer dan ons streven naar perfectie. We zijn menselijk en dat is prachtig in al zijn imperfectie. Tijd om dit veeleisende beest te temmen.

Tips: Leer Omgaan met perfectionisme als HSP

 

Bewustwording: Het begint allemaal met bewustwording. Ik probeer mijn perfectionistische gedachten op te merken en ze te erkennen.

Stel realistische doelen: Ik werk aan het stellen van haalbare doelen en accepteer dat perfectie simpelweg onbereikbaar is.

Zelfcompassie: In plaats van mezelf te bekritiseren, oefen ik zelfcompassie. Ik herinner mezelf eraan dat ik net zo menselijk ben als ieder ander.

Vier de inspanning, niet alleen het resultaat: Ik probeer te waarderen en te vieren dat ik mijn best doe, ongeacht het uiteindelijke resultaat.

Zoek hulp: Soms kan het waardevol zijn om met een therapeut of coach te praten om dieper in te gaan op perfectionisme en manieren om het te beheersen.

Dus bij deze een inkijkje in mijn strijd met perfectionisme als hooggevoelig persoon en een paar tips die mij hebben geholpen om hier beter mee om te gaan. Hooggevoeligheid is een prachtige eigenschap maar heeft ook een aantal uitdagingen en het is prima om hier hulp bij te zoeken!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit onderwerp dus voel je vrij om deze met mij te delen. We zijn hier om van elkaar te leren en samen te groeien.

 

CATEGORIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *