Hoort heimwee bij hooggevoeligheid?

Vorige week was ik er een weekje tussenuit in Noorwegen. Het was fantastisch, ik heb echt intens genoten. En dit leidt bij mij tot wat ik noem: de vakantie blues. Ook nu heb ik weer dagen nodig om mezelf van dit avontuur los te weken, mis ik Noorwegen en heb ik moeite thuis mijn draai te vinden. Voor mij is dit altijd al zo geweest, ga ik op vakantie of logeren, mis ik thuis. Ga ik naar huis heb ik weer heimwee en mis ik de vakantie zo dat ik me er dagen ellendig van voel.

Inmiddels weet ik dat mijn heimwee onderdeel is van mijn hooggevoeligheid. Hierdoor hecht ik me heel sterk aan mensen, omgevingen en ben ik gevoeliger voor veranderingen. Omdat ik merk dat bij veel mensen nog niet bekend is hoe diep hooggevoeligheid kan doorwerken in alles wat je leven onderneemt, lijkt het me een goed plan om eens dieper in te gaan op de relatie tussen HSP, heimwee en de impact ervan tijdens vakanties.

 

Wat is HSP?

Misschien ben je op de hoogte van alle ins en outs met betrekking tot Hooggevoeligheid maar toch voor de zekerheid: HSP is een eigenschap waarbij je gevoeliger bent voor externe prikkels en indrukken. Je ervaart de wereld op een intensere manier, merkt subtiele veranderingen op en hebt meer tijd nodig om indrukken te verwerken.

Wat is Heimwee?

Heimwee is een diepgeworteld verlangen naar huis of naar een vertrouwde omgeving en kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid, verdriet en/of verlies. Heimwee ontstaat meestal in een nieuwe omgeving, zoals op vakantie, op een nieuwe school of tijdens een verhuizing. Het kan ook ontstaan wanneer iemand zich emotioneel los maakt van zijn thuisomgeving.

Heimwee en hooggevoeligheid

Als HSP voel je vaak een diepe verbinding met hun thuisomgeving. Je bent gevoelig voor energieën en emoties in jouw vertrouwde omgeving. Wanneer je als HSP in een nieuwe onbekende omgeving komt en overweldigd wordt door nieuwe prikkels en indrukken, kun je intens verlangen naar het fijne gevoel dat je thuis ervaart. En dit alles kan er dus ook voor zorgen dat je omgekeerde heimwee krijgt. Dat je als je weer thuis bent, terug wilt naar die fijne vakantieplek waar je intens hebt genoten en je je zo ontspannen en blijf hebt gevoeld.

HSP en Vakantie: Hoe Gaan Ze Samen?

Vakanties kunnen een uitdaging zijn als hooggevoelig bent door de verandering van omgeving en de overvloed aan nieuwe prikkels. Het kan moeilijk zijn om je vertrouwde routines en omgevingen los te laten. Tegelijkertijd kan vakantie je ook de kans bieden om te ontspannen, nieuwe ervaringen op te doen en je op te laden. Het is vooral belangrijk dat je de tijd neemt om een balans te vinden tussen het verkennen van nieuwe omgevingen en het creëren van een gevoel van comfort en veiligheid, zelfs tijdens vakanties.

 

 

Als HSP omgaan met Heimwee

Heimwee tijdens je vakantie kan een uitdaging zijn maar er zijn echt veel dingen die je kunt doen om jezelf hierbij te helpen:

  • Bewustwording en acceptatie: Je weet nu dat heimwee hoort bij jouw hooggevoeligheid. Dit maakt waarschijnlijk dat je beter begrijpt wat er bij jou gebeurt en waarom je heimwee ervaart. Door te accepteren dat dit bij jou hoort en er niet tegen te vechten, maak je het voor jezelf gemakkelijker te accepteren.
  • Verbinding maken met anderen: Zoek steun bij vrienden, familie of andere vertrouwde personen waardoor je je minder alleen gaat voelen als je heimwee hebt.
  • Creëren van vertrouwdheid: Neem persoonlijke spullen mee op reis, houdt vast aan je routines en ga op zoek naar rustige plekken of momenten. Hierdoor kun je, zelfs tijdens je vakanties, een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid creëren.
  • Maak tijd voor jezelf: Ga aan de slag met mindfulness, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Dit helpt je om je minder ellendig te voelen door de heimwee.
  • Geef jezelf tijd: Door jezelf tijd en ruimte te geven om te wennen, niet van jezelf te verlangen dat het meteen leuk moet zijn, lukt het je gemakkelijker om je aan te passen aan de nieuwe omgeving.

Hoogsensitiviteit en heimwee zijn nu eenmaal sterk met elkaar verbonden. Als hooggevoelige persoon ervaar je de wereld op een intensere manier en kun je gemakkelijker overweldigd raken door nieuwe omgevingen waardoor je heimwee kunt ervaren. Door je hiervan bewust te zijn en dit de aandacht te geven die het verdient, kun je ook als HSP’er met heimwee een hele fijne vakantie hebben!

Om jezelf vervolgens weer rustig los te weken van de fantastische vakantie zodat je weer kunt wennen aan het thuis zijn.

CATEGORIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *