De impact van reizen op HSP

Steeds weer merk ik dat vakantie voor mij meer is dan alleen ontspanning en leuke dingen doen. Een vakantie is pas echt geslaagd als ik me thuis en verbonden voel met de mensen, gewoonten en geschiedenis van de plek waar ik op dat moment ben.

Tijdens onze laatste reis naar Mexico besefte ik me hoe belangrijk ik het vind om meer te leren over de cultuur en geschiedenis. Om nieuwe inzichten op te doen over hoe mensen in het leven staan, wat ze belangrijk vinden, hoe ze met elkaar en de natuur omgaan.

De impact van reizen op HSP

Natuurlijk zijn er veel mensen geïnteresseerd in cultuur, geschiedenis en verbinding maken. Toch hoort dit ook echt bij hooggevoelig zijn:

  1. HSP’s hebben namelijk de neiging om informatie diepgaand te verwerken. Dit betekent dat ze in het algemeen genomen meer tijd en aandacht besteden aan het begrijpen van nieuwe concepten en ervaringen. Ze verzamelen zoveel mogelijk informatie zodat ze de complexiteit van de wereld om hen heen beter leren begrijpen.
  1. HSP’s hebben vaak een sterke behoefte aan betekenis en diepgang in hun leven. Ze willen begrijpen hoe dingen werken en waarom ze gebeuren. Door te leren en nieuwe kennis op te doen, vergroten ze hun begrip van zichzelf, anderen en de wereld wat leidt tot een groter gevoel van zingeving.
  1. Hooggevoelige personen zijn vaak empathisch en hebben een diep verlangen naar verbinding met anderen. Door te leren over verschillende onderwerpen en perspectieven begrijpen ze beter hoe anderen denken en voelen. Hierdoor bouwenze nog diepere en bevredigende relaties op.
  1. Leren en groeien zijn essentiële aspecten van zelfontplooiing voor HSP’s. Door zichzelf voortdurend uit te dagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, kunnen ze hun potentieel maximaliseren en een gevoel van voldoening en welzijn bereiken.

Hieronder neem ik je mee in mijn persoonlijke ervaringen over impact van reizen op HSP. Waarom het voor mij belangrijk is om echt verbinding te maken en gevoel te krijgen bij hoe mensen een andere leefwijze of kijk op het leven hebben.

Interesse in Culturen en Gewoonten

Op vakantie wil ik dus meer dan alleen maar bezienswaardigheden afvinken. Mijn nieuwsgierigheid naar andere culturen en levenswijzen is sterk en ik wil graag begrijpen hoe anderen leven. Door in gesprek te gaan, kan ik me beter verplaatsen in de leefwereld van andere mensen. Hierdoor ontstaat een gevoel van verbondenheid en begrip.

Helemaal toen ik leerde over de rijke geschiedenis en tradities van de Maya-cultuur.  En hoe deze nog steeds doorwerken en van toepassing zijn op hoe de mensen tegenwoordig leven. Hier ontdekte ik weer nieuwe perspectieven en levenswijzen die mijn eigen wereldbeeld hebben verrijkt. In West-Europa groeien wij op met een bepaalde kijk op de wereld en hoe je het beste invulling kunt geven aan je leven. Terwijl andere culturen hier heel andere ideeën over hebben die misschien wel veel beter passen!

Waardering van Authenticiteit

Authenticiteit is voor mij heel erg belangrijk. Ik zoek altijd naar echte, ongefilterde ervaringen en gesprekken die verder gaan dan de oppervlakkige. Door de gesprekken met lokale bewoners kreeg ik toegang tot verhalen en ervaringen die niet in reisgidsen te vinden zijn. De verhalen van gidsen die afstammen van de Maya’s vertelden mij bijvoorbeeld dat in iedere Rooms-Katholieke kerk nog steeds wel ergens een Maya beeld is te vinden. Ogenschijnlijk hebben de Spanjaarden de Maya’s een andere religie opgelegd maar uiteindelijk zijn zij altijd hun eigen keuzes hierin blijven maken.

Betekenisvolle gesprekken

Betekenisvolle gesprekken zijn voor mij cruciaal. Ik ga gewoon niet heel lekker op alleen maar oppervlakkige gesprekken. Ik geniet meer van gesprekken die me uitdagen, inspireren en verrijken. In Mexico vond ik het bijzonder om met locals in gesprek te gaan over hun dagelijkse leven, hun waarden en hoe zij de moderne wereld combineren met hun rijke erfgoed. Welke maatschappelijke problemen (bijvoorbeeld alcohol, migratie) er zijn en hoe zij hier als samenleving mee omgaan. En uiteindelijk leiden deze gesprekken vaak naar filosofische onderwerpen. Ik ben geïnteresseerd in hoe anderen hun leven zin geven en welke waarden en overtuigingen hen leiden.

Het Verrijken van Mijn Eigen Leven

Gesprekken met de lokale bevolking tijdens vakanties hebben een diepgaande impact op mij en verrijken mijn eigen leven. Door in gesprek te gaan met mensen uit verschillende culturen, krijg ik zelf nieuwe perspectieven op het leven. Dit helpt me mijn eigen waarden en doelen te heroverwegen en te verfijnen. De inzichten die ik kreeg van de mensen in Mexico inspireerden me om mijn eigen leven met meer intentie en respect voor traditie te benaderen. Om nog meer te leven vanuit de holistische gedachte dat alles verbonden is. Dit inspireert me om nieuwe dingen te proberen en mijn eigen levensstijl te blijven onderzoeken.

 

Verbinding en zelfontplooiing is voeding voor de ziel van de HSP

Dit artikel schreef ik een aantal weken nadat ik terug was van onze prachtige reis door Mexico. Het duurde even voordat ik alles wat er tijdens deze reis is besproken en voorbij is gekomen een plekje had gegeven. Hierna was ik vooral heel erg onder indruk en ik voelde me ontzettend geïnspireerd. De nieuwe inzichten en mensen die op mijn pad zijn gekomen, voelen mega waardevol.  Jou, als hooggevoelige persoon wil ik uitdagen om op je volgende reis ook te ervaren  wat de impact is voor reizen op HSP door dieper te kijken, echte verbindingen te maken en de magie van betekenisvolle gesprekken te ervaren. Dit is namelijk voeding voor je ziel en inspireert je om nog meer in je kracht te gaan als HSP!

 

CATEGORIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *