Holistisch (coachen), wat is dat?

Zelf heb ik heel bewust gekozen voor een opleiding tot holistisch (leefstijl) coach. Toch merk ik dat veel mensen niet goed weten wat dit inhoudt en wat afstandelijk reageren op de term holistisch. Als ik vervolgens uitleg wat holistisch coachen betekent, verbaast het eigenlijk iedereen dat mijn uitleg nodig was. Het klinkt zo logisch… 

Een huis is pas een huis als je materialen als glas, stenen en hout op een uitgebalanceerde manier verbindt tot muren en daken. Zo zijn wij pas een stevig geheel bij een optimale verbinding tussen ons fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele lichaam. 

Als we veel nadenken en alles met ons hoofd willen oplossen, gaat veel aandacht naar ons mentale lichaam en kunnen de overige delen van ons lichaam uit balans raken. We verzwaren op deze manier letterlijk en figuurlijk ons dak maar vergeten onze muren te verstevigen waardoor het totaal uit balans raakt. Hierdoor ontstaan scheuren in de muren en voor ons fysieke lichaam betekent dit dan bijvoorbeeld migraine, schouder- of nekpijn. We kunnen niet langer op de juiste wijze uiting geven aan emoties als boosheid en verdriet met als gevolg dat onze levenslust wegstroomt door de slecht geïsoleerde muren van ons energetische lichaam en de fundering van ons bestaan verzakt. 

Alles functioneert als een onderling verbonden systeem: de natuur, een school, een voetbalteam, een gerecht en als we doordraven, kunnen we het zelfs hebben over moleculaire verbindingen. In deze systemen kan het op verschillende onderdelen misgaan, denk aan klimaatverandering, lerarentekort en de samenwerking binnen het Nederlands elftal. Ook in ons systeem kan het misgaan en als holistisch coach ga ik samen met jou op zoek naar de oorzaak. Om terug te komen op het voorbeeld van het huis, we kunnen oneindig de muren blijven verstevigen en repareren maar als het dak te zwaar is, blijft het een probleem. Om op lange termijn blijvend verbetering te realiseren is het noodzakelijk de dakconstructie te verlichten. Als de druk van het dak afneemt, kunnen we gaan werken aan het herstellen van de balans en stap voor stap het huis verder verstevigen. Door vanuit het hoofd de verbinding met de overige delen van het lichaam te herstellen, creëren we een nieuwe balans die maakt dat we uiteindelijk stevig zijn en beter functioneren. 

Weet jij wat het zwakke punt in jouw constructie is en hoe jij uit balans bent geraakt? Of kun je hier hulp bij gebruiken van een holistisch coach?