Minder Stress Traject
Weet jij dat je Hooggevoelig bent en voel jij je overprikkelt? Leer als HSP omgaan met stress!
Omgaan met stress als HSP
Is het continue druk in je hoofd en ben je toe aan rust? Voel jij je vaak overweldigd, vermoeid, lichtgeraakt, gespannen? Ervaar jij stress, ben je gevoelig voor licht, geluid of andere prikkels en slaap je slecht?
Hooggevoelige personen (HSP’s) hebben een buitengewoon scherp zintuiglijk systeem. Je pikt hierdoor subtiliteiten op die anderen misschien niet eens opmerken. Hierdoor ben je in staat om diep verbonden te zijn met de wereld om je heen maar dit kan ook leiden tot een overweldigende stroom van indrukken.
Overprikkeling kan leiden tot stress, een gevoel van uitputting en fysieke symptomen zoals hoofdpijn en spierspanning. Je voelt je verward, minder vrolijk en bent in een constante staat van alertheid.
Gelukkig kun je ook bij hoogsensitiviteit leren om met deze overprikkeling om te gaan en stress te verminderen. Door het Minder Stress Traject leer jij jouw gevoeligheid kennen en omarmen, krijg jij inzicht in jouw overprikkeling en leer jij evenwichtiger en met minder te leven.
Omgaan met stress als HSP – DIT GA JE ONTDEKKEN:
- Hoe jouw lichaam reageert op stress
- Jouw Stress symptomen herkennen
- Inzicht in jouw overtuigingen en patronen
- Hoe je focus kunt aanbrengen
- Prioriteiten stellen
- Nee zeggen, grenzen aangeven
- Mindfulness tips om in stress situaties meer ontspanning te ervaren
- Het belang van slaap en rust
- Tips om beter te slapen
- De relatie tussen stress en je ademhaling
- Het verschil tussen stress en chronische stress
Stress Symptomen bij Hooggevoeligheid
Herken je het gevoel van drukte in je hoofd en de behoefte aan wat rust? Hier op de juiste manier mee om gaan is voor hooggevoeligen een enorme uitdaging. Als je alle prikkels niet goed meer kunt verwerken, is stress het gevolg en dit kan leiden tot de volgende symptomen:
FYSIEKE SYMPTOMEN:
Je kunt je extreem moe voelen, spierspanning ervaren, hoofdpijn hebben, last krijgen van ontstekingen en maag- en darmproblemen ondervinden.
EMOTIONELE SYMPTOMEN:
Angst, depressie, prikkelbaarheid en een gevoel van hopeloosheid kunnen de kop opsteken. Je zelfvertrouwen kan ook een deuk krijgen.
GEDRAGSMATIGE SYMPTOMEN:
Sommigen van ons gaan meer eten, anderen grijpen naar koffie of sigaretten. We kunnen ons terugtrekken uit sociale situaties en merken dat we moeite hebben met concentratie en besluitvorming.
COGNITIEVE SYMPTOMEN:
Piekeren en je zorgen maken over kleine dingen, problemen met focussen en geheugenproblemen kunnen opspelen.
SLAAPSTOORNISSEN:
Wakker liggen, vaker wakker worden of ’s ochtends vroeg wakker zij zonder uitgerust te zijn, kunnen slaapproblemen zijn waar je mee te maken krijgt.
Omgaan met stress als HSP
Stress is een hele normale en ook noodzakelijke reactie van je lichaam op situaties die als uitdagend of bedreigend worden ervaren. Wanneer je stress ervaart, activeert je lichaam een “vecht-of-vlucht” reactie. Dit betekent dat het zich voorbereidt om te vechten tegen de bedreiging of ervan weg te rennen.
Je lichaam maakt bijvoorbeeld adrenaline aan wat je helpt alert en klaar voor actie te blijven. Kortdurende stress is heel nuttig in noodsituaties omdat het je de energie geeft om snel te reageren.
Langdurige stress, zoals bijvoorbeeld voortdurende zorgen, kan ongezond zijn. Het kan leiden tot lichamelijke en mentale vermoeidheid, slaap- en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om jouw stress signalen te leren herkennen en manieren te vinden om met stress om te gaan.
Het begrijpen van stress en hier op goede manier mee omgaan, is super belangrijk als je als hooggevoelig persoon stevig wilt blijven staan.
(Hoog) Gevoelig voor stress
Hooggevoeligheid (HSP) betekent dat je zintuigen erg gevoelig zijn en dat je dus meer waarneemt dan anderen. Jij merkt die blik op van je collega, raakt geprikkeld door labels in kleding, sterke geuren en harde geluiden. Deze input wordt ook nog veel intensiever verwerkt in het hooggevoelige brein en dit kan leiden tot overprikkeling. Een belangrijke factor bij het ontstaan van stress bij HSP.
Hooggevoelige personen zijn vaak erg empathisch. Hierdoor nemen ze ook emoties intens waar, zowel die van henzelf als anderen. Sociale situaties kunnen hierdoor overweldigend zijn wat bijdraagt aan stress.
Veel HSP’s vinden het uitdagend om hun grenzen aan te geven. De combinatie van gevoelige zintuigen, het intens waarnemen van emoties, de dieper verwerking in de hersenen maken dat je HSP’s vatbaarder bent voor overbelasting en stressvolle situaties.
Om op een goede manier om te gaan met alle prikkels is het voor hooggevoelige personen heel belangrijk dat zij goed voor zichzelf zorgen en zich bewust zijn van hun eigen behoeften. Het inbouwen van regelmatige rust- en hersteltijd, het toepassen van mindfulness en meditatie, kan de impact van overprikkeling verminderen en ervoor zorgen dat je meer ontspanning ervaart als hooggevoelig persoon.
Door hooggevoeligheid te begrijpen en te erkennen, kun je als hooggevoelige persoon stress verminderen en meer balans ervaren. Ontdek hoe je als HSP (hooggevoelig persoon) invloed kunt hebben op jouw stressniveau en leer hoe je hier beter mee om kunt gaan.
MINder stress en:
- Weer lekker kunnen slapen
- Goed kunnen aanvoelen wat je nodig hebt
- Je ontspannen kunnen voelen
- Bewustzijn van jouw stressbronnen en – signalen
- Prioriteiten kunnen stellen
- Mindful en ontspannen leven
- Een gezondere leefstijl passend bij jouw hooggevoeligheid
- Op jezelf vertrouwen
- Focus en structuur
- Rust in hoofd en lichaam ervaren
- Vertrouwen op jezelf en je hooggevoeligheid
- Energie ervaren
- Minder fysieke klachten