Meer dan één type Hooggevoelig persoon

Reageer jij sterk op geluiden, licht of geuren? Voel je de sfeer in een ruimte direct aan? Denk je veel na over dingen en ga je dit vervolgens over analyseren? Heb je een sterk inlevingsvermogen en raak je gemakkelijk overprikkeld? Heb jij één of meerdere kenmerken van hooggevoeligheid maar herken jij jezelf niet in het beeld van de typische hooggevoelige? 

Hooggevoelige mensen worden vaak weggezet als zweverig en stil. Doordat hooggevoeligen intuïtief zijn en de neiging hebben eerst na te denken voordat zij zich uitspreken, blijven ze in eerste instantie vaak ook meer op de achtergrond. En door de gevoeligheid voor prikkels en subtiele details in de omgeving ervaren zij de wereld ook anders wat door anderen als zweverig wordt gezien. Toch is het stereotype beeld echt niet op iedere hooggevoelige persoon van toepassing.

Hooggevoeligen hebben gedeelde kenmerken maar ook veel unieke eigenschappen. Misschien herken jij je dus beter in één van de onderstaande hooggevoeligheid types? Ben jij bijvoorbeeld meer introvert of extravert, ben je altijd in voor avontuur of heb je juist behoefte aan rust en ontspanning? 

Welk hooggevoelig type ben jij?

De Introverte Rustzoeker: Jij houdt van rust en stilte. Je  geniet van me-time, knusse avonden thuis en diepgaande gesprekken met een paar naaste vrienden. Grote bijeenkomsten en luidruchtige evenementen kunnen soms overweldigend zijn en je hebt tijd nodig om op te laden na sociale interacties.

De Extraverte Rustzoeker: Hoewel extravert ben jij net zo gevoelig. Jij bent sociaal en geniet van gezelschap, maar hebt ook momenten van stilte nodig om te ontspannen. Je kunt bruisen van energie op feestjes maar hebt daarna behoefte aan een rustige plek om te herstellen.

De Introverte Sensation Seeker: Jij houdt van avontuur maar wel op jouw eigen voorwaarden. Je verlangt naar nieuwe ervaringen maar in kleine, intieme settings. Je kunt jezelf net zo gemakkelijk verliezen in een goed boek, kunst of diepgaande gesprekken.

De Extraverte Sensation Seeker: Jij bent een echte levensgenieter. Jij bent niet bang om uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen of het nu gaat om reizen naar exotische bestemmingen, deelnemen aan sociale evenementen of nieuwe culinaire avonturen. Jij omarmt de opwinding van het leven!

Elk van deze typen brengt hun eigen kleur aan de wereld van hooggevoeligheid. Het belangrijkste is om inzicht te krijgen in waar jij je in herkent en je goed bij voelt. Of je nu een introverte rustzoeker bent die graag knusse avonden thuis of de bank heeft of een extraverte sensation seeker die altijd op zoek is naar avontuur. Jij bent een unieke mix van eigenschappen die jou tot een speciaal persoon maken. Laten we samen op ontdekkingsreis gaan hoe jij in elkaar steekt en waar jij je goed bij voelt!

verschillende type hooggevoelige personen, HSP. Extravert, introvert, rustzoekers, avonturenzoekers, sterke eigen wil