In de natuur: therapie voor HSP

Voel jij je ook zo fijn in de natuur? Geniet je ook zo van vogelgeluiden, eindeloze landschappen, een mooie bloem of paddenstoel? Nou, dan ben je zeker niet de enige! Hooggevoelige personen (HSP) hebben vaak een band met de natuur die dieper en intenser lijkt te zijn dan bij anderen.

Waarom hebben HSP's zo'n sterke band met de natuur? Een deel van het antwoord op deze vraag ligt in onze gevoeligheid. Wij ontvangen meer prikkels en kunnen intense emoties ervaren. In de natuur vinden we rust en heling. Hieronder leg ik uit hoe de natuur ons precies helpt weer terug te keren bij onszelf:

 

1. Sensory Overload en de Natuur:

Als hooggevoelige personen verwerken we prikkels intenser en dieper. Dit betekent dat dagelijkse prikkels sneller kunnen leiden tot overbelasting. De natuur biedt een kalme en voorspelbare omgeving. Hierdoor ervaren we minder overprikkeling waardoor we ontspannen en onze innerlijke rust terug kunnen vinden.

 

2. Stilte en Ruimte voor Reflectie:

De natuur geeft ons de kans om te ontsnappen aan de constante stroom van geluiden in de moderne wereld. In de stilte van het bos of op een afgelegen strand vinden we letterlijk en figuurlijk de ruimte en rust voor innerlijke reflectie. 

 

3. Verbinding met Natuurlijke Elementen:

We voelen vaak een diepe verbondenheid met de natuur. Het zien van bloemen, het voelen van aarde onder je voeten of luisteren naar het ritselen van bladeren kan een therapeutisch effect hebben waardoor we ook weer dichter bij onszelf en ons gevoel kunnen komen. 

 

5. Eenvoud en Ontstressen:

De eenvoud van de natuur werkt ook rustgevend. Er is even niets anders dan alleen de natuur. Geen verwachtingen, vragen, social media, je kunt loskomen van jouw drukke leven. De natuur is een plek om te ontstressen en de drukte van het dagelijks leven los te laten.

De natuur is dus een plek waar jij kunt opladen, je gedachten kan ordenen en weer in contact kunt komen met jezelf. Een wandeling in het park, uitwaaien op het strand of gewoon even rustig zitten onder een boom, allemaal momenten van zelfzorg en herstel. Ik zou zeggen: “Trek je wandelschoenen aan, ga naar buiten en laat de natuur je verwonderen. Het is jouw speciale plek en je bent er altijd welkom!”

Natuur en hooggevoelige personen, HSP, hooggevoeligheid, rust, heling, overprikkeld zenuwstelsel, opladen, medicijn, troost