Cirkel van overprikkeling

Iedere hoog gevoelige persoon is bekend met dit fenomeen: overprikkeling. Je zenuwstelsel is overbelast doordat je te veel indrukken te verwerken krijgt. Overprikkeling ontstaat als er te veel gebeurt in je hoofd en lijf. Het kan komen door drukte, stress of een overdaad aan prikkels. Het resultaat? Je voelt je uitgeput, overweldigd, en hebt behoefte aan rust en tijd alleen om bij te komen. 

Overprikkeling tijdens de feestdagen

De kerst hits worden alweer volop gedraaid en je ziet de kerstbomen en kerstverlichting weer verschijnen. Heel sfeervol en voor veel mensen is dit dan ook de meest magische tijd van het jaar. Toch heeft deze periode ook een keerzijde. Terwijl sommige mensen helemaal losgaan tijdens de feestdagen voelen hoog gevoelige personen bij teveel prikkels de behoefte om zich terug te trekken. Op zoek naar rust en stilte om zichzelf staande te houden of om alle prikkels te kunnen verwerken.


Kenmerken HSP

Hooggevoeligheid, ook wel HSP (Highly Sensitive Person) genoemd, is een superkracht en persoonskenmerk. Ongeveer 15-20% van de mensen heeft deze superkracht maar een groot gedeelte is zich hier niet van bewust. Laten we daarom eens duiken in 5 belangrijke kenmerken van hooggevoeligheid en kijken of jij je hierin herkent.

 


De Wintertijd Wissel

De herfst is in volle gang en dat betekent kortere dagen, langere nachten en natuurlijk de overgang naar wintertijd.  De meeste mensen zijn erg blij met dit uurtje extra. Door de gevoeligheid voor veranderingen, slaap en hoeveelheid licht heeft de overgang naar de wintertijd best veel effect op hooggevoelige personen (zowel positief als negatief).  


De Suiker Rollercoaster

Suiker: het zit tegenwoordig ook bijna overal in: van onze geliefde chocoladerepen tot de schijnbaar onschuldige ontbijtgranen. Helaas is suiker niet de beste vriend van hooggevoeligen want het heeft een enorme impact op ons gevoelige systeem. Maar hoe komt dit nu eigenlijk? 


Hello Sunshine: Vitamine D3 

Hoe voel jij je in de herfst en de winter? Stiekem verlang ik alweer naar de langere en lichte dagen met lekker veel zon!  Toch voel ik mij wel goed. En dit was een aantal jaar geleden echt anders. In deze periode voelde ik me neerslachtig, was ik vaak ziek en had ik heel weinig energie. Gelukkig kom ik de herfst en winter nu een stuk vrolijker door. Hoe dat komt? 


Perfectionisme en Hooggevoeligheid 

Vandaag wil ik het hebben over iets wat veel hooggevoeligen zullen herkennen en waar ik persoonlijk ook nog mee worstel: perfectionisme. Die knagende drang om alles tot in de kleinste details perfect te maken. Of het nu gaat om je werk, je uiterlijk of je kookkunsten.


Meerdere type Hooggevoeligen

Herken jij jezelf niet in het beeld van de typische  hooggevoelige maar heb jij wel veel van de kenmerken van hooggevoeligheid? Of heb je jezelf weleens afgevraagd waarom sommige hooggevoelige mensen lijken te genieten van rust en stilte terwijl anderen de wereld verkennen op zoek naar opwinding? 


Superkrachten van Hooggevoeligen

Bijna altijd (ook op mijn website) gaat het over de uitdagingen waar wij hooggevoelige personen mee worstelen. Vandaag wil ik het juist hebben over iets wat meer aandacht verdient: de unieke talenten van hooggevoelige personen. 


Buitengewone intuïtie van Hooggevoeligen

 Het is inmiddels duidelijk dat zeker 20% van de mensen hooggevoelig is. Toch merk ik dat er veel mensen zijn die kenmerken ervaren maar nog niet van zichzelf weten dat zij hooggevoelig zijn (klik hier voor de test). En dat is heel jammer omdat je dan ook niet bekend bent met de voordelen van je hooggevoeligheid en weet dat je kunt vertrouwen op een buitengewone intuïtie.


Natuur: de speciale vriend van HSP

Heb je ooit het gevoel gehad dat je een bijzondere connectie hebt met de natuur? Nou, dan ben je zeker niet de enige. Hooggevoelige mensen, ook wel HSP genoemd, hebben een speciale band met de natuur die dieper en intenser lijkt te zijn dan bij anderen.

Misschien herken je het wel: de rustgevende kracht van een wandeling in het bos, het geruststellende geluid van kabbelend water of de verwondering over een prachtige zonsondergang. Voor hooggevoeligen gaan deze momenten verder dan alleen maar genieten van de schoonheid van de natuur; het voelt als een soort thuiskomen.


Magnesium:  Hulpbron voor H

Vandaag wil ik het hebben over iets wat je misschien niet meteen linkt aan hooggevoeligheid: magnesium. Hooggevoeligen hebben een gevoeliger zenuwstelsel waardoor we prikkels en stress dieper ervaren. En dit maakt meteen duidelijk waarom magnesium zo belangrijk is voor hooggevoeligen. Magnesium staat namelijk ook wel bekend als 'het anti-stress mineraal.'